logo
14463149 1413004985394505 6771959794628988853 nMye av det som skjer både i våre liv og i verden ellers kan virke som tilfeldigheter, men jeg har mange ganger tenkt på om ting er så tilfeldig som det enn tror. Det ser ikke sånn ut når en leser bibelen i hvert fall. Jeg tror Gud har en plan og mening med det som skjer i livet.

«Hvor underlig er du i alt hva du gjør. Hvem kan dine veier forstå?» Ja, slik synger vi i en gammel sang. Og det er sant også. Mange ganger kan det virke underlig det Herren gjør, og hans veier kan mange ganger være vanskelig å forstå. Har tenkt litt på dette i det siste. I Joh. 13,7 sier Jesus: «Det jeg gjør, forstår du ikke nå, men du skal skjønne det senere.»

Er det ikke av og til sånn i våre liv også. Ting som hender og ting vi går gjennom forstår vi ikke der og da, men senere forstår vi hvorfor. Andre ting får vi ikke svar på før vi er hjemme i himmelen. 1. Kor. 13,12: «For nå ser vi som i et speil, i en gåte, men da skal vi se ansikt til ansikt. Nå kjenner jeg stykkevis, men da skal jeg kjenne fullt ut, likesom jeg selv er fullt ut kjent.» Ja, slik er det. Av og til kan ting virke som en gåte, og vi forstår ikke hvilken vei Herren har med det hele. Her forstår vi stykkevis og ser bare en liten del av hele bildet, men når vi en gang er hjemme, da skal vi forstå alt og se hele bildet med Guds øyne slik han ser det.

Det er godt å vite. Guds ord er som et puslespill med mange brikker der man ser den ene etter den andre faller på plass, men vi ser ikke hele bildet før vi er hjemme hos Jesus. Har opplevd selv at av og til er det som om det stopper opp, og man kommer liksom ikke videre. Man tenker, grunner og lurer på ting i ordet og har sine tanker om hvordan ting er, men så kommer Herren med sitt svar i ordet, og man ser plutselig en større del av bildet. Da opplever man at man kommer videre.

Israel forsto heller ikke Herrens veier da de vandret i ørkenen. De knurret, og klaget til stadighet. Det står i Sal. 103,7: «Han kunngjorde sine veier for Moses, sine gjerninger for Israels barn.» Det er nok sånn med oss også av og til. Livet kan til tider føles som en ørkenvandring, og vi vil gjerne se Herrens veldige gjerninger, men vi sutrer og syter og klager fordi vi ikke forstår Hans veier. Jes. 55,8 «For mine tanker er ikke deres tanker, og deres veier er ikke mine veier, sier Herren.» Vi har ofte våre egne tanker og egne veier, men måtte vi be Herren å kunngjøre sine veier for oss, og lede oss inn på sin vei så vi kan leve i hans vilje og plan med våre liv.

Vi leser i Jes. 30,21 «Når du viker av til høyre eller til venstre, skal dine ører høre et ord lyde bak deg: Dette er veien, gå på den!» Når vi leser om profeten Jonas, så vek han av Herrens vei og valgte sin egen vei. Herren måtte sende ham en ekstra runde før han kom inn på veien igjen. Vi kjenner jo historien om stormen og fisken og alt dette. Da fikk han til slutt høre Guds røst lyde om hvilken vei han skulle vandre. Vi ser også Israel i ørkenen. Herren sendte dem ut på en ekstra runde på hele 40 år på grunn av at de var gjenstridige og ikke ville høre på hans røst. Men Herren var likevel nådig og barmhjertig og tok hånd om dem hele veien og ledet dem til slutt inn i landet han hadde lovet dem.

Historien om Israels vandring i ørkenen sier mye om Guds langmodighet med oss. Om vi er gjenstridige og ikke er villig til å lytte til hva Herren har å si, da får vi oss gjerne en ekstra runde som ikke blir så grei for oss. Men Herren slår likevel ikke hånda av oss, men former og danner oss slik han vil ha oss. I 2. Tim 2,3 står det: «Er vi troløse, så forblir han trofast. For han kan ikke fornekte seg selv.»

Jes. 46,10: «Jeg som fra begynnelsen forkynner enden, og fra fordums tid det som ikke er skjedd. Det er jeg som sier: Mitt råd skal bli fullbyrdet, og alt det jeg vil, det gjør jeg.» Synes dette ordet er så mektig. Det vitner om at Herren har full kontroll og all makt. Han vet hva han holder på med. Han kjenner sine og har den fulle og hele oversikten over hvem som tilhører ham. Ingenting kan skje uten at det er på Guds tillatelse, og ingenting kan stoppe Guds plan. Ingenting er tilfeldigheter for ham. Er glad jeg har lært Herren å kjenne på denne måten. Og det er takket være forkynnelsen i Nardus at vi har lært ham å kjenne på denne måten. En forkynnelse som har gjort meg grunnfestet i ordet. Av og til tillater Gud ting som er vanskelig å forstå, men om ting er vanskelig og vi ikke alltid forstår hans veier, så må vi bare se det slik at Herren har en plan med det som skjer og en vei gjennom alt. Jesus har en vei og vilje med oss og har ikke sagt at han skal føre oss utenom vanskelighetene, men han skal lede oss gjennom dem. Det står i Sal. 37,5: «Sett din vei i Herrens hånd og stol på ham! Han skal gjøre det.»

Når man leser i Guds ord ser man at Guds veier gikk gjennom mange slags prøvelser, men Herren var med dem gjennom alt, og hadde en utgang på det hele. Se bare på Job. Etter å ha gått gjennom de største prøvelser fikk han oppleve de største velsignelser. Også Josef fikk oppleve etter alt det vonde han hadde gått gjennom at Herren hadde en plan med det hele. Hans liv var ikke uten mål og mening. Inntil i dag tror jeg vi kan si som Samuel: Hittil har Herren hjulpet, og han har også lovet å være med oss alle dager inntil verdens ende. Så står det i siste verset av sangen jeg siterte: «Jeg venter tålmodig, han gjør alt så godt. Og en gang hvert hvorfor får svar. En arv uten like hos Gud jeg har fått. Det herlige håpet jeg har.» Amen!